Geplaatst op 10-8-2023 door administratie
RSI is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Het is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, bovenrug en/of nek. Repeterende bewegingen en/of een langdurige statische houding zijn de veroorzakers van dit soort klachten. Door de constante spanning bij de spieraanhechtingen, raken deze geïrriteerd en kan er een ontsteking ontstaan. De spieren, zenuwen en bloedvaten worden hierdoor onder druk gezet. RSI wordt tegenwoordig ook wel KANS-klachten genoemd. KANS staat voor Klachten aan de Armen, Nek en Schouders. Die term is in principe ook meer in lijn met de aandoening.
RSI symptomen
Meestal gaat RSI gepaard met pijnklachten. Denk hierbij aan lokale pijn zoals pijn in de armen, polsen, handen, schouders. Vooral draaien, buigen en bewegen zijn provocerende bewegingen. Naast lokale pijnklachten, kunnen ook hoofdpijn en nekpijn RSI-symptomen zijn. RSI kan -naast deze pijnklachten- ook gepaard gaan met spierspanning, stijfheid, tintelingen, verkrampingen, zwelling, krachtverlies, een doof gevoel in de vingers, verkleuring van de huid en zelfs uitvalsverschijnselen (dingen plotseling uit uw handen laten vallen). Ook overgevoeligheid voor warmte, kou en aanraking kunnen optreden. Naast fysieke klachten kan RSI ook leiden tot mentale klachten: aldoor pijn ervaren heeft negatieve gevolgen voor het algemeen welbevinden en daardoor ook voor uw humeur. Dat kan leiden tot emotionele overgevoeligheid en prikkelbaarheid.
RSI klachten voorkomen
RSI klachten voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen.
Een aantal tips hoe u RSI kunt voorkomen:
- Neem op tijd actie Merkt u dat klachten die gelijkenis tonen met RSI zich beginnen te ontwikkelen? Neem dan direct actie en blijf er niet mee lopen. RSI klachten kunnen vanzelf weer wegtrekken wanneer u vroegtijdig rustiger aan gaat doen en de belastende handelingen vermijdt of anders uitvoert.
- Variëren, variëren, variëren Is het nodig dat u belastende repetitieve handelingen moet uitvoeren? Kijk dan of u deze werkzaamheden kunt afwisselen met andere werkzaamheden. Is dat niet mogelijk, omdat u bijvoorbeeld de hele dag beeldschermwerk moet verrichten? Neem dan met regelmaat kleine pauzes om het lichaam te ontlasten. Gezien we als Nederlanders sowieso al te veel zitten, is het raadzaam om ieder half uur minstens 2 minuten even op te staan en niet de werkzaamheden uit te voeren. In die twee minuten kunt u even overleggen met een collega, koffie halen, toiletpauze, etc.
- Gebruik de juiste middelen De middelen die u gebruikt hebben er grote invloed op of u RSI ontwikkelt. Kies bijvoorbeeld als kapper de juiste schaar, gebruik als telefoniste een headset, gebruik in de bloemendetailhandel een ontbladermachine i.p.v. handmatig werken met een mesje en gebruik als beeldschermwerker een goede muis en een goed toetsenbord. Ook een goede tip: houd een smartphone, tablet of boek niet continu vast wanneer u het gebruikt.
- Een goede lichaamshouding
De beste houding is de volgende: probeer vaak te ‘verzitten’ en regelmatig op te staan. Te weinig beweging en een slechte lichaamshouding kunnen bijdragen aan het ontstaan van RSI. Immers: uw armen, nek en schouders zijn allemaal bevestigd aan uw wervelkolom. Een slechte positie van de wervelkolom tijdens het zitten heeft direct invloed op de andere structuren. Goed recht zitten of nog beter, als het kan, neem de juiste zithouding aan.